Google překladač: English Deutsch

Advanced Solution Engineering, jak už firemní název odpovídá, se zabývá pokročilými inženýrskými řešeními. Společnost, která aktuálně sídlí v průmyslové zóně slovenského Strečna v areálu o rozloze 8 300 m2 se zabývá produkcí standardních i automatizovaných skladovacích a vyhledávacích systémů, výrobou komplexních dopravníkových linek, zdvihacích zařízení, speciálních jednoúčelových strojů a ocelových konstrukcí či dopravníků.

Ve firmě Advanced Solution Engineering je tak potřeba přísun velkého množství ocelového materiálu, který je potřeba řezat, obrábět, ohýbat, svařovat a následně kompletovat do technologických celků. O strojích, produkci firmy a zkušenostech s vláknovým řezacím strojem jsme si povídali s panem Petrom Tichým, vedoucím výroby a projektovým manažerem Advanced Solution Engineering.

Kimla 1 IMG 9819

T+T: Společnost Advanced Solution Engineering disponuje rozsáhlým strojovým vybavením. Jedním z nich je i vláknový řezací laser KIMLA LF1530. Z jakého důvodu jste si pro dělení materiálu vybrali zrovna vláknový řezací laser?
Našim vstupním materiálem do výroby je jak profilový, tak plochý materiál. Do nedávné doby jsme polotovary pro výrobu připravovali pomocí pálicího laseru s využitím outsourcingu externích firem, a to z jednoduchého důvodu, neměli jsme pro vlastní stroj vhodný prostor. V průběhu fungování firmy jsme se několikrát stěhovali a přestěhováním do současného výrobního areálu v průmyslové zóně Strečno nám nové větší prostory umožnily uvažovat o nákupu vlastního stroje a laser tak pořídit. Objemy pálení máme dnes tak velké, že investice do technologie vláknového řezacího stroje mají návratnost 1–2 roky. Z dalšího rozboru jsme také zjistili, že vláknový laser je pro naše potřeby v poměru cena/výkon nejlepší varianta.

T+T: Možných dodavatelů je celá řada, proč jste zvolili právě laser KIMLA? Znali jste produkci společnosti KIMLA, resp. jeho zástupce na českém a slovenském trhu – firmu KM CNC?
Já značku KIMLA sleduji ještě před jejím vstupem na český trh, kde má dnes zastoupení v podobě firmy KM CNC. Znám ji zejména díky třískovému obrábění a CNC routrům, které patří k nejlepším v Evropě. Proto právě díky znalosti portfolia rozhodnutí pořídit řezací vláknový laser byla právě varianta značky KIMLA, která vyhrála naše interní výběrové řízení.

T+T: Vláknový řezací laser má svá specifika, jaké tloušťky materiálu na něm u vás řežete a využíváte možnosti stroje v celé škále?
Kromě hliníku laser používáme k dělení černého železa, nerezu a pozinkovaného plechu. Co se týká parametrů – využíváme doslova celou škálu nabídky, pálíme od 0,5 do 20 milimetrů tloušťky materiálu, tzn. od minima do maxima.

Kimla 4 full  DSC2440

 

T+T: Laser KIMLA LF1530 umí kromě řezání i značit, využíváte této možnosti?
Samozřejmě, vypálený materiál pak lehce identifikujeme ve výrobě, je to vítaná funkcionalita.

T+T: Každý z vašich strojů má jiný operační systém, KIMLA LF1530 disponuje řídicím systémem Powercut. Jak software obsluha přijala? Je SW lokalizován do slovenštiny?
Na různé parametrizace strojů jsme ve výrobě zvyklí, zvládáme dobře i anglická nastavení. Pro obsluhu CNC vláknového laseru jsme přijali jednoho zcela nového pracovníka, který se zaučil stroj ovládat zcela od základů, a aktuálně na stroji pracují 2 operátoři, druhý je sdílený s prací na dalších strojích. Stejně tak jsem se nechal zaškolit i já, jako vedoucí výroby. Operační systém je zcela intuitivní, je lokalizovaný do češtiny, což je nám blízký jazyk a ovládat se jej běžná obsluha zvládne během jednoho, maximálně dvou dní. Co je složitější, to je nastavování parametrů laseru, základní parametry jsou jednoduché, ale škála polotovarů je široká a každá šarže materiálu má mírně jiné parametry – pak už přichází na řadu zkušenost obsluhy s vyhodnocením jednotlivých ukazatelů.

Kimla 3 IMG 9825

 

T+T: O stroj se servisně stará společnost KM CNC, myslím jak záruční, tak i o pozáruční servis?
Stroj máme zprovozněný od února letošního roku a zatím jsme servisní zásah nepotřebovali. První doporučenou prohlídku máme po šesti měsících, a to zejména z preventivních důvodů, byť záruční prohlídka nás čeká až po roce. Servisně se o nás stará české zastoupení KM CNC.

T+T: Jaký byl časový sled od myšlenky pořídit vláknový řezací laser, až po jeho zprovoznění a zaškolení obsluhy?
Rozhodování o nákupu stroje nebylo jednoduché a probíhalo v několika fázích. 3× jsme si prošli interním výběrovým řízením a až napotřetí se naše vedení rozhodlo ke koupi stroje KIMLA LF1530. Finálový výběr už probíhal pouze ze tří alternativ různé cenové úrovně a parametrů. K Vaší otázce: termín od objednání k dodání je 20 týdnů, který dodavatel dodržel. Oživení stroje u nás pak proběhlo během čtyř dní. Zaškolení probíhalo dvoufázově, jednak v Polsku ve firmě KIMLA po vyrobení stroje. Jakmile byl stroj vyroben, přímo na něm proběhlo úvodní školení u výrobce a doškolení bylo u nás ve Strečně.

T+T: Stroj je masivním kompaktním zařízením bez nutnosti speciálních základů v místě instalace, ale samotný váží se stolem kolem 10 tun – instalovali jste jej do nových prostor, byla nutná kontrola únosnosti podlahy?
Výrobní halu jsme kupovali od dřívějšího majitele. Před instalací laseru jsme ve Strečně zprovozňovali řadu obráběcích strojů, a před jejich montáží kontrola únosnosti proběhla, tzn. u laseru už jsme toto provádět nemuseli.

Kimla 2 IMG 9823

www.kimla-czech.cz
www.asesro.sk

Kalendář akcí

<<  Říjen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Nejnovější akce

Žádné následující události

Odběr novinek

Newsletter T+Tnews

Zobrazit archiv T+T news