Google překladač: English Deutsch

Naše doba je plná paradoxů. Na jedné straně roste obava, že automatizace a robotizace připraví mnoho lidí o práci a současně je čím dál větším problémem najít do mnoha profesí pracovníky. Řešením mohou být dělníci ze zahraničí. Jenže jak překonat jazykovou bariéru a efektivně je zaučit?
Práce na montážních linkách či ve skladech logistických center má mnoho společného. Zdánlivě se jedná o neustálé opakování jednoduchých úkonů, které by měl po krátkém zapracování zvládnout každý. Jenže skutečnost je jiná. Stále více je vyžadována flexibilita a schopnost rychle reagovat na změny. To ovšem klade velké nároky na zapracování nových pracovníků i vytvoření takových pracovních podmínek, aby práci dělali se zájmem, a tedy i kvalitně. Jen tak lze dosáhnout potřebnou efektivitu a minimalizovat chyby.

Geis 1 IMG 3100

Jak ovšem vyřešit rozpor vyplývající z požadavku na schopnost činit správná rozhodnutí s potřebou zaměstnávat pracovníky, kteří v daném oboru postrádají kvalifikaci a nemají ani potřebné zkušenosti, navíc třeba mluví různými jazyky? Možným řešením je využití vizuální komunikace.

Závod společnosti Škoda Auto v Kvasinách je ve velké míře odkázán na využívání zahraničních pracovníků. Proto zde jsou ideální podmínky pro zavedení unikátního projektu digitalizace montáže dProduction. Jeho základním prvkem jsou interaktivní a vizualizační panely. Díky nim má každý pracovník na montážní lince přístup k důležitým dokumentům a informacím s patřičnými pracovními postupy, montážními návody a pokyny. Informace jsou dostupné v několika jazykových mutacích. Systém funguje obousměrně, takže je neustále přehled o činnosti každého pracovníka na lince. Tento inovativní projekt získal ocenění Automotive Lean Production Award 2019, protože šetří čas a zamezuje chybám.
Vizualizaci ve skladových procesech například využila skupina Geis při řešení skladu e-shopu Babymarkt.de v Chomutově, které získalo ocenění Nejlepší projekt v kategorii Inovace roku 2019.

Zajímavou částí projektu je z tohoto pohledu vychystávání menšího zboží, které se zaskladňuje chaotickým způsobem (uložení typově odlišného zboží na jedné pozici – např. tričko-kniha – s ohledem na parametry zboží určené ABC analýzou) v třípatrovém policovém systému osazenému třídičkou. Chaotické uskladnění urychluje proces, ovšem vyžaduje přesnou navigaci. Zaměstnanci jsou vybaveni mobilními terminály s prstovými skenery. Ty jim mimo optimální navigace ke zboží z vychystávané objednávky ukážou i přesný obrázek právě přidávaného kusu včetně správné barevnosti, což snižuje chybovost celého procesu.

Geis 2

Skupina Geis je také partnerem projektu, na kterém pracují výzkumníci pracovní skupiny pro služby dodavatelského řetězce (SCS) Fraunhoferova institutu v Norimberku. Výzkumný projekt „LogiPICs – Logistické procesy v obrázkovém jazyce" si klade za cíl vyvinout multikulturně srozumitelný komunikační nástroj, obrázkový jazyk, který jednoduše ukáže pracovní kroky.
Výzkumná skupina na Univerzitě aplikovaných věd v Augsburgu nejprve zkoumala základní pracovní procesy práce ve skladech a graficky je zpracovala. Úkolem Fraunhoferova institutu bylo potom vyhodnocení takto vytvořeného obrázkového jazyka. Testoval první návrhy na skupinách ze širší veřejnosti s cílem zjistit srozumitelnost a navrhnout úpravy, které povedou ke snadnějšímu pochopení obrázků. Získané poznatky byly využity k dalšímu vývoji jazyka. Ten byl poté testován pracovními skupinami – zaměstnanci logistických společností i laiky s migračním pozadím. Výsledky druhého testovacího kola přispěly opět ke zlepšení.
Obrázkový jazyk zprostředkovává novým zaměstnancům pracovní procesy ve skladu pomocí piktogramů. Praktický test, který proběhl v logistickém a technologickém centru skupiny Geis ve Frauenaurachu, prokázal, že zaměstnanci byli schopni velmi dobře pracovat podle obrazových pokynů i bez předchozích znalostí.
Modulární kombinovatelná vizualizace logistických procesů zajišťuje, že obrázkový jazyk lze použít v různých oblastech a pro různé logistické procesy. Díky tomu mohou být noví zaměstnanci vyškoleni přesně a v co nejkratším čase, což zlepšuje kvalitu a efektivitu provozních procesů a zvyšuje konkurenceschopnost logistických společností. Obrázkový jazyk navíc přispívá i k integraci cizinců a pomáhá nekvalifikovaným uchazečům najít zajímavé zaměstnání.

    www.geis.cz

Geis lg O skupině Geis
Skupina Geis má hlavní sídlo v německém Bad Neustadtu. Její historie se začala odvíjet již v roce 1945, kdy Hans Geis založil dopravní společnost. Během své existence se rozvinula v globálního poskytovatele komplexních logistických služeb. Skupinu vlastní a řídí po celou dobu rodina Geis. Dnes zaměstnává kolem 6 500 lidí a v roce 2019 vygeneroval obrat 1, 038 miliardy EUR.
Do skupiny patří společnosti v Německu, Švýcarsku, Lucembursku, Rakousku, Polsku, České republice a na Slovensku. Hlavní oblasti podnikání skupiny Geis jsou Road Services (paletové / kusové a celovozové přepravy), Logistics Services (kontraktní logistika, výroba obalů) a Air+Sea Services (letecké a námořní přepravy, speciální projekty přeprav).
V České republice patří do skupiny Geis firmy Geis CZ s.r.o., Geis CZ Air+Sea s.r.o., Geis Solution CZ s.r.o. a Spedition Feico, spol. s r.o. Na Slovensku je to Geis SK s.r.o. Česko-slovenská část skupiny zajišťuje komplexní logistické služby: kusové, paletové a celovozové přepravy, letecké a námořní přepravy, kontraktní logistiku včetně vývoje a výroby obalů, od jednoduchého skladování až po sofistikované logistické projekty. Zaměstnává více než 1300 pracovníků na 37 pobočkách.



Kalendář akcí

<<  Říjen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Nejnovější akce

Žádné následující události

Odběr novinek

Newsletter T+Tnews

Zobrazit archiv T+T news