Google překladač: English Deutsch

„Průmysl 4.0" zůstane i v novém roce předním tématem oboru obráběcích strojů. DMG MORI se v této problematice se stále vyšší dynamikou vyvíjí v globálního partnera pro dodávky „na klíč". CELOS k tomu nabízí modulární portfolio řešení pro komplexní digitalizaci továren – strojů, procesů i služeb. Pro Dr. Holgera Rudzia, jednatele společnosti DMG MORI Software Solutions GmbH, patří dílna do středobodu každé digitalizace.

dmg obr2

Velká výhoda z jeho pohledu: digitální transformace tak může proběhnout krok po kroku, tzn. „zdola nahoru" místo „zhora dolů" – od obráběcích procesů přes digitální workflows až ke komplexně prosíťované digitální továrně. Jeden projekt za druhým – a od úspěchu k úspěchu!

„Stavebnice" digitalizace pro malé i velké
Tato perspektiva se odráží v „Path of Digitization" – cestě digitalizace, kterou společnost DMG MORI pro sebe a své zákazníky prohlásila za komplexní předobraz, který se v poslední době enormně materializoval v podobě četných digitálních inovací a projektů budoucnosti. Od ledna 2018 se ve velkých předváděcích střediscích DMG MORI realizují „digitální továrny", které zákazníkovi živě demonstrují přidané hodnoty horizontálního prosíťování. V souhře inovací a iniciativ budoucnosti vzniká u DMG MORI „digitalizační stavebnice", která jednak umožňuje malým firmám snadný a harmonický vstup do digitalizace, jednak dokáže také modulárně a současně komplexně vyhovět potřebám velkých společností.

Průchodná digitalizace workflow
Se systémem CELOS verze 5.0 je od jara 2018 v ohnisku pozornosti průchodnost digitálních workflows – od plánování přes přípravu výroby až po monitoring. Tak lze například aplikačním paketem CELOSu „DIGITAL PLANNING" efektivně organizovat zakázky se zohledněním nejrůznějších vzájemných závislostí. Aplikace CELOSu „PRODUCTION PLANNING" nabízí uživateli rozhodující výhodu pro vyšší efektivitu a spolehlivost v dílně. Konkrétně se zde jedná o integrální propojení systémů ERP, digitálního plánování výroby a terminálového řízení výroby na dílně. „Provázanost umožňuje, ve spojení s plánováním výroby, kontinuální optimalizaci procesů," uvádí Dr. Rudzio. Ta zase redukuje časy příprav a skladování a dlouhodobě zvyšuje produktivitu. Vyšší transparentnost digitálního řešení přináší vyšší jistotu plánování.

Dalším paketem pro lepší workflow je „DIGITAL TOOLING". Všechny informace o nástrojích, které jsou zapotřebí pro výrobní proces, lze tímto paketem aplikací CELOSu spravovat centrálně: při NC-programování a simulaci stejně jako při vychystávání, načítání a zakládání materiálu. Přitom je přístup k datům nástrojů možný současně z různých systémů. Všechna data procesu se ukládají do centrální správy nástrojů, v níž se dá historie každého nástroje transparentně a kontinuálně vysledovat.

Monitoring pro vyšší užitek
Pro lepší transparentnost výroby vizualizuje paket aplikací „DIGITAL MONITORING" všechny podstatné informace digitální továrny. Aplikace CELOSu „CONDITION ANALYZER" umožňuje záznam, uložení, analýzu a vizualizaci dat ze senzorů na strojích. Kromě toho nabízí možnost analýzy jednoho nebo více strojů, např. pro včasné odhalení poruch strojů. „PERFORMANCE MONITOR" vizualizuje aktuální disponibilitu a efektivitu strojů, a to nezávisle na jejich umístění. Tímto aplikace zajišťuje transparentnost a možnost kontroly zásadních údajů potřebných pro včasné odhalení problémů – tzv. Key Performance Indicators (KPI).

Vše na jeden pohled
CELOS COCKPIT tvoří propojující most mezi všemi stroji ve výrobním prostředí. Zde se scházejí všechna relevantní data z dílny, jak ze strojů DMG MORI, tak i ze strojů jiných výrobců. Uživatel tak získává ucelený přehled o situaci na dílně – a s příslušnými digitálními workflows od DMG MORI dokonce informace o zakázkách a poruchách (včetně úzkých míst, čekacích dob, příčin a zbytkových časů).

Systémem CELOS verze 5.0 budou od dubna 2018 vybavovány všechny stroje DMG MORI s řízením SIEMENS, HEIDENHAIN a MAPPS (vyjma stroje SLIMline). Stávající stroje se staršími verzemi CELOSu lze aktualizovat na nejnovější stav softwaru.
Update na CELOS verze 5.0 se realizuje pomocí USB-paměti, provede ho servis DMG MORI. Nastavení dat a komunikací přitom zůstane zcela zachováno. Při uvedení nové verze do provozu obdrží každý zákazník základní školení k novým funkčnostem.

Iniciativou ADAMOS k dodávkám „na klíč"
Digitalizací na úrovni dílny zrealizovala společnost DMG MORI důležitý prvek CELOS Digital Factory – digitální továrny. Pro další digitální rozvoj založila společnost DMG MORI spolu s partnery ze strojírenství a IT-branže novou IIoT iniciativu s názvem ADAMOS.

„ADAMOS je podstatnou součástí našeho „Path of Digitization", protože s touto platformou máme digitalizaci ještě pevněji ve vlastních rukou a můžeme ji aktivně utvářet," zdůrazňuje Dr. Rudzio strategický význam této IIoT iniciativy. Zatímco DMG MORI autonomně rozvíjí svůj obchodní model založený na této platformě, stará se společnost ADAMOS GmbH jako partner o potřebnou IIoT infrastrukturu, základní software, digitální produkty a také o disponibilitu služeb založených na zpracování získaných dat.

Stěžejním cílem globální iniciativy ADAMOS je určit cestou rovnoprávného partnerství směřování digitální budoucnosti strojírenství. „Kooperací překračující hranice jednotlivých disciplín chceme společně stanovit pravidla digitální výroby. Jen tak se průmyslové podniky vyhnou nebezpečí, že upadnou do závislosti na softwarových nebo velkých internetových společnostech," vyzývá Dr. Rudzio. Na iniciativě ADAMOS spolupracuje DMG MORI se silnými partnery, např. společnostmi Dürr, Zeiss, ASM, Engel a Software AG. Další partneři budou následovat.

Společnost DMG MORI odstartovala s řídicím a obslužným systémem CELOS založeným na aplikacích. Pomocí CELOS Manufacturing již lze v továrně komplexně naplánovat a vizualizovat procesy založené na datech. Díky ADAMOSu nyní lze systém CELOS rozšířit v otevřenou síť a digitální trh pro strojírenský průmysl. Dr. Rudzio shrnuje: „Našim zákazníkům nyní můžeme k jejich strojům nabídnout digitální servisní služby, můžeme digitalizovat celý procesní řetězec výroby. A díky ADAMOSu můžeme tyto procesy našim zákazníkům vyladit komplexně a úspěšně jako „řešení 360°"!"

dmg obr1

ADAMOS – Adaptive Manufacturing Open Solutions

Výroba strojů jako průkopník digitalizace

Na základě Iniciativy ADAMOS se CELOS proměňuje v digitální trh. DMG MORI tímto nabízí svým zákazníkům průchodné, digitální a otevřené řešení „end to end" pro nejvyšší bezpečnost, transparentnost a efektivitu v digitální továrně.

FAKTA
1. Globální aliance: Společnosti DMG MORI, Dürr, Software AG, Zeiss ASM a Engel spojují své síly do aliance ADAMOS pro Průmysl 4.0 a otevírají ji dalším partnerům.
2. Otevřená platforma: IIoT platforma ADAMOS je nezávislá na konkrétních výrobních společnostech a propojuje nejmodernější technologie IIoT s předním know-how strojírenského oboru.
3. Široké portfolio aplikací: ADAMOS App Factory Alliance soustřeďuje technologické a oborové know-how partnerů pro rychlý společný vývoj aplikací.
4. Digitální trhy: Partneři prezentují zákazníkům své digitální kompetence pod vlastními identitami na svých individuálních trzích (např. CELOS powered by ADAMOS).
5. Silné spojení: Společnosti ADAMOS GmbH a ADAMOS App Factory Alliance odstartovaly 1. října 2017 s přibližně 200 experty, 5 digitálními trhy partnerů a více než 30 aplikacemi.
6. End to end: V podobě platformy ADAMOS nabízí DMG MORI svým zákazníkům, partnerům a subdodavatelům komplexní strategii pro digitalizaci.



Kalendář akcí

<<  Říjen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Nejnovější akce

Žádné následující události

Odběr novinek

Newsletter T+Tnews

Zobrazit archiv T+T news