Google překladač: English Deutsch

Společnost SAV má dlouholeté zkušenosti s upínáním při mechanickém obrábění obrobků z ocelových a jiných materiálů. Zabývá se hlavně řešením upínání náročných materiálů při nejnáročnějších řezných podmínkách. Novým příspěvkem do dlouhé škály řešení je inovativní řešení upínání obrobků při produkčních frézování pomocí modulového uspořádání kruhových pólů (obr. 1). Na rozdíl od standardních paralelních pólů použití kruhových pólů zvyšuje varibialitu uspořádání magneticky aktivních ploch na upínači a umožňuje modularitu řešení. Oproti populárním kvadrátním pólům je koncepce kruhových pólů výkonově vyšší a nákladově efektivnější.

sav obr1

Magnetický systém na bázi AlNiCo materiálů umožňuje s výhodou využití tohoto řešení pro upínání velkých obrobků kvůli velice rychlému odmagnetování, což je nevýhoda dosavadních kombinovaných systémů.

Nový systém je vhodný i k upínání tenčích ocelových obrobků, například svařovaných dílů, a pro frézování dílů z kalených a zušlechtěných ocelí a vyšších legovaných ocelových materiálů. Univerzálně je využitelný pro 5stranné opracování dílců různých geometrií, při použití pólových nástavců (flexibilních a pevných), které pomáhají lehčímu uvolnění obrobku. Toto upínání je vhodné pro zařízení se střední a velkou upínací plochou a na vyžádání je k dispozici také v kruhovém provedení (obr. 2 a 3). Je určeno pro minimální tloušťky dílců 8 mm, u plochých obrobků již od rozměru 200×200 mm. Nominální upínací síla při použití pólových nástavců dosahuje 3 200 N/pól, při jmenovitém napětí 360 V.

sav obr2

Obr. 2

sav obr3

Obr. 3

Provedení magnetického upínače
Zesílený magnetický systém v nákladově optimalizovaném provedení je vybaven ocelovými póly průměru 60 mm v rastru s lineárními (A) nebo střídavými (B) póly(obr. 2 a 3). Větších rozměrů lze dosáhnout kombinací několika magnetických systémů, přitom celá plocha je magneticky aktivní. Robustní a vodotěsná monobloková konstrukce je vybavená demagnetizačním cyklem a stupněm krytí IP 67. Elektropermanentní systém zajišťuje absolutní bezpečnost i při výpadku napájení. Systém na spodní straně stolu stroje je magneticky izolován kvůli ochraně pohonů stroje a měřicích systémů stroje. Pólová mezera se na vyžádání za příplatek dodává také z plné mosazi. Montáž pólových nástavců (obr. 4) zajišťuje závitový rastr M8. Opotřebitelnost upínací plochy je 12 mm. Systém se ke stolu stroje upevňuje u velikosti 600×300 mm 2 upínkami, u velikosti 600×400 mm až 1 000×500 mm pak 4 upínkami. U větších rozměrů je upnutí ke stolu stroje realizované průchozími otvory dle požadavku. E-přívod do velikosti 1 000×500 mm je řešen pomocí flexibilního připojení, navíc možno připojit pevně. Systém je vhodný pro připojení k řídící jednotce SAV 876.12.

sav obr4

Obr. 4

 

Tyto magnetické upínače jsou řízeny systémy nejnovější generace, které se vyznačují těmito výhodami:
– Ochrana proti zkratu
– Plně elektronická řídicí a napájecí deska
– Bezpotenciálové obvodové relé pro připojení elektromagnetu
– Rozšířená diagnostika
– Testování zkratu na kostru
– Velmi kompaktní konstrukce
– Předprogramované nastavení
– Individuální programovatelnost
– Krátká doba odmagnetování
– Vysoká kvalita odmagnetování magnetických systémů
– Automatická detekce síťové frekvence 50/60 Hz
– Funkční design a jednoduchý provoz

Autor: Ing. Miloš Hladký, Ph.D.

SAV CZECH spol. s r.o.
Kotojedy 56, 767 01 Kroměříž
Člen skupiny SAV GROUP Norimberk, Německo
www.sav-workholding.cz
www.sav-czech.cz

 

Kalendář akcí

<<  Říjen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Nejnovější akce

Žádné následující události

Odběr novinek

Newsletter T+Tnews

Zobrazit archiv T+T news